Mobilanpassad.Logo

Frinav/Backspärrar

Frinav

Frinav/backspärrar

Frinav är envägskopplingar som består av tunnväggiga, plastiskt formade ytterringar med klämramper, plasthållare, fjädrar och nålrullar. De överför vridmoment i en riktning och är utrymmessparande radiellt. Frinav finns utan och med lagring.

Frinav har stor kopplingsnoggrannhet eftersom nålrullarnas individuella fjädring ger konstant kontakt mellan axel, nålrullar och klämramp. De tillåter höga kopplingsfrekvenser tack vare den ringa massan och det därmed sammanhängande låga tröghetsmomentet hos spännelementen. Dessutom har de låg tomgångsfriktionsförlust.

Frinav kan användas i olika tillämpningar, t.ex. som stegkoppling, backspärr eller frikoppling. Frinavet får då en frikopplings- resp. hållfunktion.
 
 
Stiebers frinav är vridriktningspåverkade axelkopplingar, dvs den drivande delen medbringar den drivna delen i en riktning medan den drivande delen vid rotation i motsatt riktning automatiskt lösgörs från den drivna delen.

Används för överrullning, stegmatning, och backspärr.


Klicka på länkarna för att läsa mer:

https://www.schaeffler.se/sv/products-and-solutions/industrial/product-portfolio/rolling_and_plain_bearings/needle_roller_bearings/

https://www.jens-s.se/media/20501/Stieber-frinav-katalog.pdf

https://www.ringspann.se/se/produkter/frihjul